Inom jakt använder man ofta hundar och det är en mycket omtyckt aktivitet. Hundarna tycker ofta om att röra sig ute i skogen och en jakthund som plötsligt inte får eller kan jaga kan rent av bli helt förstörd. Det finns dock en hel del att tänka på om man vill jaga med sin hund.

Hundens lynne

När det gäller jakthundar passar inte alla hundar som det. Hunden får varken vara för feg eller för aggressiv i lynnet. Många gånger kan det vara bra att göra ett jaktprov för att få lite mer expertutlåtanden om hur hunden beter sig i samband med jakt.

Säkerhet för hunden

När man jagar kommer hunden att vara rejält utsatt. Hunden springer i skogen och kan lätt skadas. Dessutom kan hunden skadas av djuren. Både älgar, vargar, rävar, grävlingar och vildsvin kan slå tillbaka och skadorna blir ofta allvarliga. I vissa fall kan hunden rent av dö av sina skador. Det finns västar fodrade med kevlar. De skyddar inte mot allt men ibland kan de rädda livet på hunden och trots att de kostar en del kan det vara klokt att investera i en sådan. Som hundägare bör man också ha med sig en liten första hjälpen väska ut i skogen. Då kan man lägga om och tvätta små sår direkt i skogen.

När hunden inte kommer tillbaka

Ibland kan det vara så att jakthunden inte kommer tillbaka när jakten är slut. Om man har en pejl på den kan man se var hunden är och sedan kan man åka dit och hämta den. Om pejlen inte fungerar eller om man inte hunnit sätta på den kan det bli värre. Ofta kommer hunden tillbaka tids nog. Ibland kan det också vara så att ett annat jaktlag får tag på den. Att höra efter på jaktradion och i sociala medier är alltså klokt. Om hunden inte är tillbaka är det bra att lägga ut sin jacka, och kanske sätta ut hundens bur på den plats där man senast såg hunden. Ofta kan den känna igen doften och leta sig tillbaka.

Om hunden letat sig ner i ett gryt kan det kännas hopplöst. Hunden kommer oftast inte upp mer än korta stunder. Ett alternativ kan vara att lägga sig på eller nära grytet, helt tyst. När hunden väl kommer upp grabbar man tag i den, sedan gäller det att inte släppa taget. Ibland fastnar hunden långt nere i ett gryt och då kan man behöva ta ut en grävskopa för att få upp sin hund.