Det finns många hundar som gillar att jaga. Några hundraser är bättre på det än andra men om man inte tränar jakt med hunden kan den aldrig bli duktig. Men hur tränar man jakt med sin blivande jakthund?

Rätt utrustning för träningen

För att träna jakt krävs det egentligen inte så mycket utrustning. Det kan dock vara bra att lära hunden att förarens praktiska jaktkläder betyder att det är dags för hunden att arbeta. Hunden kan också behöva en pejl, ett reflexhalsband och kanske en skyddsväst. Ska man träna spårning är det också bra att ha lite blod eller kanske en klöv att träna med.

När kan träningen börja?

Man bör börja träna en jakthund redan när den är valp. Det gäller dock att man ser till att inte gå för fort fram. Hunden får inte lida av träningen. Dessutom måste man ta det lugnt så att hunden inte överanstränger sig.

Hur går man till väga?

Det finns flera sätt att träna jakt på och hur man gör är väldigt individuellt. En del gillar att träna med sin hund i koppel, medan andra släpper den lös. Har man sin hund i koppel har man mer koll på den men å andra sidan blir den inte lika självständig i skogen.

Risker med jakt

Det finns alltid risker med jakt. Man kan inte komma ifrån att jakthundar kan riskera att bli svårt skadade eller rent av avlida ute i skogen. Det handlar om brutna ben, om djur som går till attack eller om att hunden skadeskjuts. Det är bra att vara medveten om det här redan när man börjar träna sin hund. Även resten av familjen bör ha koll på att det finns en risk att hunden inte kan följa med hem efter en jaktdag.