Att många har svårt att bestämma sig för om de vill använda ett hundhalsband eller hundsele beror ofta på att de inte känner till vilka för- eller nackdelar de olika alternativen medför. Många inom hundvärlden anser att halsband kan skada nacken samt ge hunden en obehaglig strypkänsla medan andra tror att en hundsele kan begränsa hundens rörelse samt minska hundägarens kontroll över sin hund.

Varför en hund ska vara kopplad

Hundägare måste enligt lag alltid ha kontroll på sin hund. Det finns alltid risk att hunden sticker iväg och ger sig ut i trafiken, jagar vilt i naturen eller skapar problem bland människor om den inte är kopplad. När du promenerar din hund kommer du alltså att behöva ett halsband eller en hundsele plus ett bra koppel. Det finns en uppsjö av olika halsband och selar i olika utföranden och material vars funktion är att göra det lättare för hundägare att ha koll på sin hund. För dig som letar efter en praktisk hundsele finns det ett brett sortiment att välja mellan hos Zoo.se. Du kan välja bland vanliga hundselar, spårselar, dragselar, promenadselar, reflexselar, antidragselar och vardagsselar. Givetvis kommer du även att kunna hitta kompletterande tillbehör till hundselar hos Zoo.se. De hundselar som säljs hos Zoo.se är av god kvalitet, finns i alla storlekar, passar alla olika typer av hundar och finns i olika material. Zoo.se säljer hundselar av kända varumärken såsom Non-Stop Dogwear, VGW, Kurgo, Curli, Hurrta, Halti och Julius K-9 till riktigt bra pris.

Fördelar med hundsele

Att använda en hundsele med valpar är en väldigt effektiv koppelträning. En hundsele kan användas för alla olika hundraser men lämpar sig bättre för vissa. För exempelvis mopsar är hundsele betydligt bättre att använda än halsband eftersom deras ögon kan ploppa ut vid för mycket tryck på nacken. En hundsele kommer att ge dig som hundägare betydligt bättre kontroll eftersom den kommer att motverka drag och ryck i kopplet. Om du har en hund med kort nos som exempelvis bulldogg eller bostonterrier är hundsele att föredra. Detsamma gäller hundar som drabbats av nackskada eller har andningsproblem. När du använder en hundsele kan promenaden med din hund bli både enklare och trevligare. En annan viktig fördel med hundselar är att du minskar risken för att hundens nacke utsätts för påfrestningar som kan resultera i skador. Med tiden kan hundar utveckla nackskador på grund av drag och ryck i kopplet. Det finns med andra ord många medicinska fördelar att använda en hundsele istället för ett halsband.

Nackdelar med hundsele

Bara för att du använder en hundsele innebär det inte att hunden får lov att dra hela tiden. En hund ska alltid tränas att inte dra i kopplet. Det kan upplevas svårare att träna en hund med en sele men hundselen inte problemet. Det handlar mer om avsaknad av lydnadsträning och mindre om hunden har halsband eller hundsele. Det är avgörande att hunden redan som valp tränas att gå i koppel på rätt sätt, utan att dra. Som hundägare kan du givetvis använda sele och halsband samtidigt om du känner att det ger dig bättre kontroll.