Två mycket populära grenar att tävla och träna i inom hundsport är lydnad och spår. Båda de här sakerna är bra att lära sin hund även om man inte planerar att tävla med den.

Lydnad

Alla hundar måste lyda sin husse eller matte. Det spelar ingen roll vilken ras hunden tillhör eller vilket lynne den har. Man kan dock dela in lydnaden i vardagslydnad och mer tävlingsinriktad sådan. Inom vardagslydnad kan det vara så att man vill att hunden ska kunna saker som sitt, ligg, stanna och inkallning. Om man vill tävla i lydnad kan det handla om att hunden ska kunna stanna en viss tid, om att den ska kunna utföra lydnadskonsterna på distans med mera. Det tar en hel del tid att lära hunden sakerna och som ägare behöver man ha en hel del tålamod.

Träna och tävla i spår

Spår är kanske inte en av de vanligaste hundsporterna att tävla eller träna i inom Sverige. Men man kan inte komma ifrån att det är både roligt och nyttigt att ha en hund som är bra på spår. Till vardags kan det vara bra att lära hunden att spåra till exempel försvunna familjemedlemmar. Om man är ute i skogen med barnen kan hunden då leta upp dem om någon skulle råka gå vilse. Det här kan man sedan utveckla hur långt som helst. Kanske kan man lära hunden söka efter kantareller, blod eller annat.

Inom spår ska hunden hitta ett sår och följa det till ett visst mål. När man tävlar kommer spåren att bli svårare och svårare ju mer erfaren hunden blir. Det kan förekomma avbrott i spåren, att de korsar varandra samt att de går genom vatten.

Att träna lydnad eller spår

Att träna de här sakerna skiljer sig inte nämnvärt från att träna andra hundsporter. Självklart går man till väga på olika sätt under träningen men det går generellt sett ut på att hunden ska tycka att det är roligt att träna. Hunden ska få beröm när den gör rätt och om den gör fel provar man helt enkelt bara igen. Det är dock viktigt att inte göra allt för svårt, och att man inte håller på för länge vid varje träningstillfälle. Då kan hunden väldigt snatt tröttna.