Du är vad du äter och det gäller lika mycket för din hund som dig själv. Alla hundar behöver en bra, näringsrik kost som ger dem hälsa och energi. Som hundägare är det därför viktigt att du förser din vovve med rätt kost och beroende på vad för slags hund du har bör du anpassa utfodringen därefter.

Det finns många olika sorters hundmat att välja bland och de två huvudkategorierna är torr- eller våtfoder, som båda har sina för- och nackdelar. Medan torrfoder är bekvämt, innehåller mycket näring och kan motverka tandsten är det ofta rikt på kolhydrater och spannmål. Våtfoder, å andra sidan, ger hunden mer vätska och är färskare, men kan innehålla en hel del onödiga tillsatsämnen. Många veterinärer rekommenderar därför en kombination där du till exempel ger torrfoder till frukost och blötfoder till middag. Hos https://hundshoppen.se/hundfoder/ hittar du de allra bästa märkena inom hundfoder och kan dessutom få tag på specialfoder som exempelvis spannmålsfritt foder för känsliga magar eller mat som främjar pälsen.

Håll koll på mängden

De flesta hundar är mycket matglada och vissa raser, som labradorer och golden retrievers, är notoriska för sin glupskhet. Andra, som yorkshireterriers och maltesers kan vara extremt kinkiga och sätta nosen i vädret för även den dyraste gourmetmaten. Varje hund har sin personlighet och temperament och därför kan det krävas lite experimentering för att du ska hitta det foder som passar din vovve allra bäst.

Tänk också på kalorierna! Precis som människor behöver en aktiv hund mer energi än en slöfock, och du bör alltid vara noga med att räkna ut hur mycket som behövs varje dag. Övervikt kan leda till många problem och därför bör maten vara rätt portionerad och innehålla alla vitaminer och mineraler som din hund behöver. Det står alltid på förpackningen vilken mängd som behövs men tala gärna med din veterinär om du är osäker på hur mycket du ska ge.