Om man precis har köpt en hund kan man inte lita på att man kan släppa den lös och att den ska komma när man ropar på den. Det tar ett tag att öva upp det förtroende som krävs för att hunden ska komma. Den ska helt enkelt veta om att det är roligt att komma till husse eller matte.

Att träna inkallning

Att träna inkallning är inte helt lätt. Till en början måste hunden lära sig sitt namn. Det sker lättast genom att man säger hundens namn i samband med kel, lek eller på promenaden. När hunden vet vad den heter kan man börja träna på inkallning. Man kan använda sig av en lång lina istället för koppel när man börjar träna. Man släpper linan och låter hunden gå en bit bort. Sedan ropar man på hunden. Om den vägrar komma använder man linan för att förstärka ropet. Om hunden drar iväg åt motsatt håll kan man enkelt ta tag i linan eller rent av trampa på den. Då märker hunden snabbt att det inte är uppskattat att den sticker.

Om hunden inte lyssnar

Ibland kan det vara så att hunden inte lyssnar på inkallning. Det kan vara en jakthund som helt enkelt tycker att det är roligare att jaga. Många gånger kan det vara rejält riskabelt att släppa en sådan hund. Varje år får Sveriges Radio gå ut med att lösa hundar dykt upp på vägen på olika platser. Då är det ofta bättre att ha hunden i lång lina och att bara släppa den på inhägnade platser där den garanterat inte kan komma ut och råka ut för olyckor.

Ibland kan det hjälpa att ta kontakt med en erfaren hundtränare för att få hjälp, men ibland hjälper inte ens det på vissa hundar.