En vanlig aktivitet eller sport när det gäller hundar är hundutställningar. Här bedöms hunden utifrån olika kriterier av erfarna domare. Man kan sedan få veta om hunden följer sin ras standard eller om den avviker på någon punkt. Många gånger är det främst avelsintresserade som fokuserar på utställningar. Man kan nämligen få en hel del mer pengar för valpar vars föräldrar fått bra resultat på utställningar.

Hur går det till?

När man vill ställa ut en hund behöver man först se till att den är vaccinerad, märkt och registrerad. Efter det behöver man anmäla sig till de utställningar man vill vara med i. När man kommer till utställningen får hunden en bur och i den får hunden sedan sitta tills dess att det är dags att gå fram till domarna. Där tittar man på hur hunden rör sig, på dess päls, färger och kroppsbyggnad. Ofta vill domaren känna igenom hunden, titta på dess tänder och liknande. En hund som inte tillåter det kommer inte att få ett speciellt bra omdöme på utställningen. Om man vill ställa ut hunden behöver man alltså träna hunden i att acceptera den här formen av beröring.

Att ställa ut en hund som inte är rasren

Det går också bra att ställa ut hundar som inte är rasrena. Där förekommer det såklart inte utmärkelser som bäst i ras men det kan däremot förekomma bäst i klass, bäst i färg och liknande. Anledningen till att man ställer ut en hund som inte är rasren är framför allt för att det är roligt.