En hund kräver faktiskt en hel del tid. Om man har en katt är den ofta mer självständig och den behöver inte rastas. När det gäller hundar däremot finns det regler och lagar som säger att den ska rastas med jämna mellanrum. Det är dock inte bara rastningen som tar tid utan också en hel del annat.

Pälsvård

En del hundar kräver mer pälsvård än andra. Man bör dock tänka på att alla hundar i regel kräver någon form av pälsvård. En korthårig hund kräver dock inte klippning som en pudel gör och man behöver inte heller lägga flera timmar i veckan på att borsta den. Men man bör i alla fall räkna med att lägga någon timme per vecka på att borsta och kanske bada hunden.

Långpromenader

En annan sak som tar en del tid är promenader med hunden. Det går inte bara att gå korta promenader på fem minuter dag efter dag. Minst en gång om dagen behöver hunden komma ut på en betydligt längre promenad. Det skadar inte om den sker i skogen eller på annan plats där hunden kan springa lös. En annan fördel med att gå i skogen är att hunden får träna på att hålla koll på var den går. Den behöver också lyfta lite mer på fötterna.

Träning

Alla hundar behöver tränas, både för att man ska kunna hålla koll på dem, och för att hunden ska må bra rent mentalt. Man kan lägga mer eller mindre tid på träningen men man bör i alla fall avsätta ett par timmar i veckan till det. Man behöver inte vara på en träningsplats under flera timmar varje dag utan man kan lika gärna träna en stund hemma, på promenaden eller när det passar.

Mys med hunden

En annan sak man bör se till är att man myser med hunden och engagerar sig på annat sätt. Det handlar inte bara om att träna hela tiden. På kvällen kanske det kan vara skönt att sitta i soffan och läsa en stund men om man inte spenderat så mycket tid med hunden kan man behöva göra det istället. Det betyder att man kanske inte kan få lika mycket tid till anda hobbies som man haft innan man valde att skaffa hund.