Att skaffa hund är ofta en stor sak i de flesta familjer. Barn och vuxna kan längta rejält efter den nya familjemedlemmen, men om man inte väljer rätt hund kan det hela vändas till tråkigheter. Det gäller att välja en hund som man klarar av och som inte mår dåligt av att bo i den aktuella familjen. Det krävs alltså både att man ser till sin egen kunskap och tid, men även till hundens ras, dess lynne samt till vad hunden kräver.

Om man inte klarar av hunden

Varje år skaffar personer hundar som det efter ett tag visar sig att de inte klarar av. Det kan vara så att hunden inte trivs eller så är familjen helt enkelt för oerfaren. Många hundar blir omhändertagna av Länsstyrelsen just på grund av det här. Sedan ska hundarna omplaceras i de fall det går. Ibland är hundarna allt för traumatiserade och man tar beslut om att det är bäst för hunden att få somna in istället. I de fall man skaffar en hund och man efter ett tag märker att det inte fungerar kan det vara klokt att ta hjälp av en hundcoach, veterinär eller mer erfaren hundägare. Då kan man ofta få rätsida på situationen i tid.

Hundens lynne

En del hundar har ett lugnt och trevligt lynne. De anpassar sig snabbt till nya situationer och kan även acceptera att bo i en mindre lägenhet. Andra hundar är lite hetsigare och mer nervösa av sig. De är inte alltid så lämpliga i en barnfamilj och de kan behöva lite mer plats att röra sig på. Ofta hör hundens lynne samman med dess ras men så behöver inte alltid vara fallet. En del hundar kan vara av en generellt lugn ras men hundens tidigare erfarenheter har gjort att den blir mer nervös.

Hundens storlek och aktivitetsgrad

En annan sak man bör tänka över när man skaffar hund är dess storlek och aktivitetsgrad. Om man bor litet, eller kanske högt upp i ett lägenhetshus är det ofta inte speciellt bra att ha en mycket stor hundras. Om hissen går sönder och hunden skadar sig måste man veta att man kan bära hunden upp och ner vid rastning.

Man bör också tänka efter vilken bil man har. Bor man på landsbygden där det inte går så många bussar och man har en liten bil är det kanske inte så lätt att transportera en stor hund.

En annan sak att fundera över är hur aktiv hunden är. Om man själv och resten av familjen inte är så aktiv kan det vara dumt att skaffa en hund som vill ha mycket motion om man inte planerar att lägga om sin livsstil. Då kan hunden fungera som en bra motivator och träningskompis.