Det finns en hel del olika hundraser att välja mellan. En del hundar är renrasiga och andra är korsningar. En renrasig hund är generellt sett dyrare än en korsning men det finns inget som säger att den alltid är friskare eller duktigare än en korsning. Här tar vi upp några av de vanligaste hundraserna i Sverige. Hos till exempel Svenska Kennelklubben går det att läsa om fler raser och där kan man dessutom finna uppfödare inom de olika raserna om man vill veta mer.

Schäferhund

Schäfern är en hundras som varit vanlig i Sverige väldigt länge. Den används ofta som vakthund och inom bruksträning. Den blir ofta väldigt bunden till sin familj och det kan innebära både fördelar och nackdelar. Om familjen skaffar andra djur eller om man får barn kan det vara svårt för schäfern att acceptera dem i familjen. Schäfern är en relativt stor ras som kräver en del motion.

Pudel

Pudeln var från början en apporterande fågelhund inom jakt. I dag är det mer en sällskapshund. Hunden används också till olika hundsporter som agility och för utställning. Pudeln finns i fyra olika storlekar, och i väldigt många färger. Den minsta varianten kallas för toypudel, och den största för storpudel.

Golden Retriever

Golden retriever är också en vanlig hundras i Sverige. Det är en mycket social ras och den är mycket lämplig också för barnfamiljer. Ofta ställs den ut och man kan även tävla i agility med den. Med tanke på golden retrieverns vänliga lynne passar den ofta inte lika bra som vakthund. Trots att den gillar sin familj är hunden för det mesta väldigt välkomnande även mot flera olika främlingar.