Det är inte alls ovanligt att lösa hundar används vid jakt i Sverige. Många jakthundar har en pälsfärg som smälter in bra i naturen och det kan vara svårt att se dem. Som jägare måste man alltid veta vad man ser innan man skjuter. Men hur går man till väga för att se bättre under jakten?

Hjälpmedel för att se bättre

När man jagar med hund finns det ett par olika hjälpmedel man kan använda för bättre sikt. Med en bra handkikare kan man se långt och man slipper ta upp bössan för att titta. Handkikaren kan också hållas med en hand och det är praktiskt om man är på väg upp i ett torn eller kanske sitter och äter samtidigt som något rör sig i skogen längre bort. Bra skytteglasögon kan också göra så att jägaren ser bättre och de tar dessutom bort skadligt UV ljus i många fall. På bössan är såklart ett bra kikarsikte bra att ha.

Få jakthunden att synas

En jakthund kan vara lite svår att se i skogen men för jägarna är det viktigt att hunden syns så att den inte råkar bli skjuten. Med en jacka eller skyddsväst i avvikande färg syns hunden bättre. Ett reflexhalsband med flärpar är också bra. Ofta har flärparna olika färg åt de båda sidorna. På så sätt kan en jägare på avstånd enkelt se vilket håll hunden är på väg åt.

Jaga i mörker

Även om det finns särskilda jakttider är det vanligt att vildsvin, rådjur och många andra djurslag jagas i mörker. I skogen finns det sällan massor av ljus utan man får förlita sig på mörkersikten och månljus. Vid en utfodringsplats för vildsvin kan det dock gå att sätta upp belysning. I mörker är det dock klokt att hålla hunden kopplad vid jakt, så till vida det inte är tal om ett eftersök då hunden kan behövas släppas för att fälla det skadade djuret. Även med reflexer är en hund svår att se i den mörka skogen.