Agility är kanske den mest populära hundsporten i Sverige. Här är alla hundar välkomna att delta, oavsett ras och storlek. Det finns också flera olika klasser att tävla i inom agility och hindren anpassas individuellt.
Agilityns olika varianter
Inom agility kan man tävla i hoppklass eller i lydnadsklass. Inom hoppklassen förekommer tunnlar och hopphinder. När det gäller lydnadsklassen finns det också vippbräda, A-hinder och balanshinder. När det gäller de sistnämnda hindren måste hunden nudda kontaktfälten i början och slutet av hindret, annars delas det ut fel som drar ner hundens poäng.
Olika klasser för olika hundar
Inom agility delas hundarna inte in efter raser utan efter storlek. Det finns fem storleksklasser. Den minsta klassen i storlek heter extra small och är för hundar under 28 cm. Den största klassen heter Extra large och är för hundar som är högre än 43 cm. Däremellan finns ytterligare tre klasser. Det som sker klasserna åt är hur höga hindren är. Även a-hindret kan ha olika höjd, liksom olika bord hunden hoppar upp på. Det beror helt enkelt på att en liten hund inte kan hoppa lika högt som en större sådan.
Vad är otillåtet på banan?
Det finns en hel del saker på som kan ge fel på banan. Om hunden river ett hinder ger det fel, om den missar kontaktfält ger det också fel. Man kan också få fel för att gå fel väg på banan. Om hunden inte lyssnar får man inte ta tag i den, då blir man utesluten. Man får inte heller lämna banan för att hämta hunden. Om hunden inte kommer tillbaka inom en viss tid, utesluts man. Samma sak sker om hunden gör sina behov på banan eller om den tar fel hinder. Det gäller alltså att man har koll på sin hund.
Viktigt att tänka på när man tränar
Hunden ska tycka att det är roligt att träna agility. Den ska inte uppleva obehag. Det betyder att man inte får slå eller skrika åt hunden under träningen. Att ropa till för att få tillbaka hundens koncentration eller för att avbryta ett felaktigt beteende är dock okej, och det får man också göra på tävlingsbanan.
När det gäller hindren måste man se till att hunden känner sig trygg. Vanliga hopphinder ska gå att riva och det ska inte göra ont att slå ner bommarna. Man måste också komma ihåg att hinder som a-hinder och balanshinder är relativt höga. Om hunden är osäker kan det vara bra att gå bredvid den och man kan till och med hålla i den till en början. Då kan hunden känna sig tryggare och man minskar också risken för att den skadar sig eller blir rädd under träningen. Dessutom bör man tänka på att inte träna allt för hårt till ne början, utan istället ökar man på träningen efter hand.